torsdag 31. desember 2009

Godt Nytt År!

Det har snødd endel i noen dager. Jeg tok et bilde før nyttårsrakettene skytes opp og vi hilser 2010 velkommen.



tirsdag 29. desember 2009

Vinter i Molde


I dag er det tid for Ting 21. Foreløpig er jeg på oppdagelsestur og det skal ta en stund før jeg kommer til en konklusjon. I mellomtiden tok jeg en liten fortjent kaffepause og kikket gjennom vinduet. Det har kommet mye snø på verandaen vår og det var et vakkert og eventyrlig syn her ute.

Selv om det var litt overskyet fikk jeg noen øyeblikksbilder.

DSC01173 DSC01177
                                       DSC01174

mandag 28. desember 2009

En prøve på video - podcasting

Da vi hadde Ting 8: Podcasting ble jeg fristet av tanken om å lage egen podcast kombinert med lysbildefremvisning, en slags video-podcasting.
Først sjekket jeg på nettet om dette kunne gjøres ved hjelp av gratis programvare og et enkelt verktøy.
I tillegg trengte jeg noen private bilder. Gratis programvare som jeg fant på nettet var:
  • Audacity til å lage lyd.
  • Freesound til å legge spesielle effekter.
  • Microsoft Power Point til å sette bildene i logisk rekkefølge og redigere med titler. Programmet er en del av Microsoft Office.
  • "Windows Mowie Maker" til å legge lyd til bildene. Programmet følgte med min pc.
  • Et godt alternativ til "Windows Movie Maker" er Microsoft sin Photostory.
Jeg fikk også noen tips om hvordan lages en podcast på siden til Eplekjex.

Presentasjonen min er ikke direkte fagrelatert, men er en liten 10 minuters turistguiding. Her forteller jeg om 3 polske byer som er verdt til å besøke. Det var faktisk tre hovedgrunner til at jeg laget denne fremvisningen:
- først og fremst for å bli kjent med Audacity,
- neste for å dele reisetips med andre,
- og ikke minst for å ha det gøy!
Selv om presentasjonen er ment som en prøve håper jeg på en god mottakelse:)
Her er presentasjonen:

lørdag 26. desember 2009

Ting 20: E-læring 2.0

Det blir ikke mye blogging på meg i juletider, men jeg vil gjerne utforske Ting 20 før jeg tar en liten pause fra kurset.
Min oppdagelsestur  for Ting 20 begynte med artikkelen til Richard MacManus "E-learning 2.0 infiltrates the classroom", en kort innføring i e-læring 2.0 . Forfatteren presenterte de mest kjente aktører innen pedagogisk teknologi. Han utpekte de to største aktørene som satser på e-lærings løsninger: "Google" og "Microsoft". Lærere får en veiledning i på Google sin side "Google for Educators" og på  Microsoft sin side "Microsoft Learning"
Jeg leste også en interessant artikkel "The Read/Write Web in Education" skrevet av Mark Wagner hvor han fanger opp noen hovedtrender innen e-læring:
  • Educational Blogging at Edublogs.org ( bloggverksted for lærere)
  • Educational Podcasting at Podomatic.com (verksted for lærere og elever som hjelper å lage og publisere podcast)
  • Educational Wikis at Wikispaces.com ( her tilbys det gratis wikier til lærere)
  • Google in Education ( verktøy som Google Reader, Google docs, Picasa)
Flere og flere skoler tar i bruk Internett i undervisningen. I dag er det vanlig at skoleelever har sine egne pc og kan kommunisere med lærere ved bruk av såkalte LMS system (Learning Management System). Det brukes også andre begrep for læringsplattform: CMS (Course Management System) eller VLE (Virtual Learning Environmen). Systemet fungerer som en webportal med innlogingsfunksjon. På portalen legges det ut bland annet arbeidsplanner, beskjeder, kalender, oppgaver, evaluering o.s.v.
Eksempler på slike læringsplattformer er:  Its Learning, Moodle, Fronter, Elgg.
For eksempel  bruker Høgskolen i Molde  læringssystemet "Fronter" i undervisningen.

Den forrige Tingen handlet om virtelle verdener og Second Life. I begynnelsen  tenkte jeg på "Second Life" som en  "leke-spill”  side,en men etter at jeg leste informasjonen om SL på nettet fikk jeg vite at " Second Life is used as a platform for education by many institutions, such as colleges, universities, libraries and government entities." Sitatet er tatt ut fra Wikipedia. 

Har opprettet jeg egen konto på Chinesepod og forsøkte å lære meg noen ord. Som jeg forventet var språket vanskelig å uttale men jeg likte godt kursets opplegg.

Kurset i Web 2.0 er mitt første møte med e-læring. Dette var et spennende og lærerikt møte. Er veldig glad for at jeg meldte meg på kurset og kunne delta i læringsfelleskapet. Mitt bruk av internett har utvidet seg  fra: - finne informasjon til å  kommunisere med andre og utveksle erfaringer.
I tillegg fikk jeg bedre kjenskap til nye internettjenester og teknologier og fik forståelse hvor viktig det er å holde seg oppdatert på det område med tanke på at det kommer stadig nye ting på nettet . Begrepet WEB 3.0 står for døra.
Til slutt vil jeg si at det var veldig behagelig å selv  kunne styre  tempoet på min læringsprocess, og det var også motiverende å få respons fra kurslederne og  kursdeltakerne.

Ønsker Dere en fantastisk GOD JUL og ett GODT NYTT ÅR!

søndag 20. desember 2009

En hyggelig førjulsstund



Molde Roseby, søndag den 20.12.2009
I dag har vi handlet siste gaver på Roseby i Molde. Et skolekorps satte stemningen med hyggelig julemusikk. Det var mange som stoppet og storkoste seg med musikken. Jeg fikk sjanse til å prøve min nye video webkamera. Jeg håper at etter hvert blir jeg flinkere til å ta videosnutter.

fredag 18. desember 2009

Ting 19: Second Life

Dette var mitt første møte med Second Life og den virtuelle verden. Det var ganske enkelt å registrere seg og lage sin egen avatar. Den heter ”Alisia Blogger” og er en ung, pen dame med langt mørkt hår. Hun fikk en slank kropp, lange bein og en korrigert nese ( kunne ønske meg det var så lett å slanke seg
i virkeligheten clip_image001)
Som en typisk dame tenkte Alisia Blogger først på klær. I skapet sitt fant hun et svart skjørt og en grønn bluse. Hun ble fornøyd med klærne sine til slutt.
Nå var det på tide å rusle av gårde. Det var såpass enkelt å navigere min avatar. Den første turen gikk til Island Library. Her var det ikke mange å møte. Plutselig dukket det opp ei ukjent dame. Alisia Blogger presenterte seg for henne Wave. Dama var fra USA og ønsket Alisia mye “fun”.  Hvor finnes “fun” lurte Alisia Blogger på clip_image002. Valget hennes falt på “EGypt Pharaoh”. Her traff hun ingen, men litt “fun” var det da hun slo seg ned på en behagelig sofa og samlet krefter etter en lang vandring.
Mitt virtuelle liv varte ca. 1 time før pc-en min logget meg ut. Second Live stiller krav til en prosessor og grafikkort. Datamaskinen som jeg arbeider på er ikke en sterk multimedia PC. Den passer mest til å behandle e-mail, surfing og kontoroppgaver. Det var mye moro så lenge det varte. Jeg skal prøve igjen senere.
Second Life ligner på dataspill og det er ikke  “mitt bord”. For en stund siden prøvde jeg å spille billiard med andre på nettet. Overraskende greide jeg å vinne noen ganger clip_image003
Her er bildet fra "EGypt Pharaoh" med Alisia Blogger på sofaen:



tirsdag 15. desember 2009

Ting 17/ 18: Origo og ZOHO Writer


TING 17 : Origo
Origo var nytt for meg. Jeg registrerte meg og fikk passordet mitt tilsendt på mobiltelefonen min. Det var en uvanlig måte å registrere seg på et sosialt møtested synes jeg. Jeg bestemte meg foreløpig for å ikke innvitere noen til min sone, men det er en fin mulighet til å utveksle informasjon med mine venner synes jeg.
Er litt skeptisk til å legge inn telefonnumre til mine bekjente med tanke på misbruk.
Oppe i  menylinien kunne jeg velge "lokalt" og "velg din lokalsone". Jeg søkte "molde" og det eneste som dukket opp var "TV-Romsdalklubben  - mimreklubb for tidligere ansette i TV-Romsdal i Molde." Det var helt uinteressant for min del. I stedet kikket jeg på en sone som het " Nordmøre rundt". Den var interessant og det er synd at det ikke finnes lignende sone med "Romsdal rundt".
Jeg er filminteressert og derfor meldte jeg meg til "Filmsonen". Sonen har 994 medlemmer per i dag.
For å oppsummere Origotjeneste så tviler jeg på om jeg skal bruke den ofte, selv om den er lett å redigere, det er 2 grunner til dette. Den første grunnen er : jeg har allerede opprettet 2 kontoer for sosiale møtesteder: "Facebook" og "Nasza klasa" (på norsk: "Vår klasse"- et sted for skolekamerater) og det virker litt overflodig med møtested nr. 3. Den andre grunnen er: Origo ligner mye på Facebook, hvor grupper ble erstattet med Origos soner.

TING 18 : ZOHO Writer
Dette innleget har jeg skrevet i Zoho Writer, nettbasert tekstbehandler. Å skrive i Zoho er nesten det samme som å skrive i Microsoft office word. En stor plus for Zoho er at dokumenter kan åpnes, redigeres og lagres på nettet. Man kan også dele sine dokumenter med andre, eller sende dokumenter direkte til blogg. Zoho Writer støtter offline modus. Dette har jeg testet og det fungerte godt. For å få denne funksjonen til å wirke er man nødt til å instalere en utvidelse som heter Google Gears. I offline moduset kunne jeg både lese og redigere mine dokumenter. Det er sikkert mange som er glade i  "Smileys"smile.
Utvalget av de små utrykksikonene er litt rikere i Windows Writer.

ZOHO Show

Jeg har kikket også på Zoho Show og laget en liten presentasjon. Det var nesten som å arbeide i Windows-powerpoint. Embeden som jeg fikk i Zoho Show brukte jeg for å overføre min presentasjon til ZOHO Writer. Det kjekke med ZOHO Show er at forandringer i min presentasjon oppdateres automatisk også på denne siden.



Jeg er en stor fan av Windows Writer som kan lastes HER, men kommer også til å bruke også ZOHO Writer

 


søndag 13. desember 2009

Card catalog images – svar fra Ann Arbor District Library

Jeg har fått svar fra AADL angående “cart catalog images” som jeg siterer under.
Svaret er en bekreftelse for at tjenesten er midlertidig nedlagt.

eli@aadl.org til meg:

“Hei Alicia!  Thanks for your interest.  Unfortunately, the card catalog images are currently broken; they were incompatible with a recent upgrade and we haven't restored them yet.  But we plan to bring them back eventually!  Sorry I don't have a better solution for you at this point, but we do have a mashup we developed for a conference called goddiggr that lets you look for items held in british museums that are also available on ebay!  You can try it at http://golddiggr.aadl.org/ and you can see a few slides about it at http://aadl.org/files/golddiggr.pdf .  I hope that is helpful.  Let me know if you have any questions, and good luck with your projects! “
-eli
Eli Neiburger
Associate Director for IT and Production
Ann Arbor District Library

lørdag 12. desember 2009

Ting 16 : Mashup

Katalogkort i den gamle papirutgaven er et nostalgisk minne i dag. I flere år arbeidet jeg på et folkebibliotek i katalogiseringsavdelingen i Polen og husker godt at "produsering" av slike kort var både fysisk krevende og tok mye tid.
Jeg savner ikke de "gamle" kortene men det kunne være artig å bidra til virtuale katalogdata ved Ann Arbor District Library. Dessverre  kunne ikke siden åpnes! Sendte spørsmål om dette  til AADL og venter på svar.
Min neste utforskningstur gikk til Talis sin Whisper. Dette er en demo versjon og ikke alle funksjoner er tilgjengelige for testing, som for eks. boksøk.  Jeg  kikket også på Talis "Library locations", en funksjon som skal plassere bibliotek på kart. Her fikk man velge mellom "global søk" og "UK ; Ireland". En god ide` og det blir spennende å se resultatet  når det kommer ut i full versjon.



Klikk på bildet for forstørrelse.

En annen ledd i Whistlers demo versjonen er "Silkworm Directory" som lar søke etter "collections"- biblioteks samlinger. Jeg forsøkte meg på "Norway" og fikk kun et treff: Nasjonalbiblioteket.
Det var litt lite selv for en demo versjon, syntes jeg Smile og laget selv en "collection" til. Her er resultatet av mitt forsøk.



For å utforske "Talis Developer Network" var jeg nødt til å laste ned Firefox og opprette en konto hos Developer. Først tok jeg en kikk på Library Map Mashup. Her kan man søke  bibliotek som er lokaliserte på  3 steder: Edmonton, Alberta og  Canada. En kjekk mashup  for de som vil benytte seg av de bibliotekene.




    
     Klikk på bildet for forstørrelse.


Som neste lastet jeg opp "Library Thing Thing" –  en utvidelse for Library Thing som gjør det mulig å lokalisere bøker. Denne utvidelsen er kompatibel  kun med Mozilla Firefox- eldre versjoner: 1.0 og 1.5.
Her søkte jeg "Ringenes Herre" og fikk en liten liste over bibliotek og bokhandlere som eier boken Smile.



Har brukt masse tid på "Talis" derfor har jeg bare  småkikket på andre applikasjoner ved Talins Innovation Directory.



       Klikk på bildet for forstørrelse.

Min neste utforskningstur gikk til Mystickies. Denne applikasjonen fungerer kun med Firefox 1.0 og 2.0 utgavene. Og for å få tilgang til tjenesten  må man først opprette egen konto. Mashupen er lett å bruke men den krever dessverre en gammel versjon av browser. Håper på at huskelappverktøyet  snart blir  kompatibelt med Explorer. En veldig kjekk funksjon som jeg likte godt Smile.

Helt til slutt kikket jeg på Mashupawards og her ble overrasket over mengden av mashups, både de seriøse og de "crazy".  Jeg er imponert over folk som bruker mye tid for å lage artige ting. Det var Triptouch  - en nyttig reiseplanlegger som falt i smak hos meg.
Dette var en omfattende TING.  Jeg  brukte mange timer på oppdagelsestur og strevet med å åpne forskjellige applikasjoner, men det var interessant og lærerikt.

mandag 7. desember 2009

Ting 15: Bighugelabs - "et leketøy" for bilder




Det er virkelig morsomt å leke med bilder. Kjedelige bilder kan raskt få et nytt drakt og bare fantasi setter grenser på kreativitet.
I virkeligheten er jeg ikke så tøfffff som på bildet til venstre. Harleyen er lånt fra mannen min og jeg kjører kun en liten italiensk moped :)







Du ka lage dine "lol" bilder med http://icanhascheezburger.com/
Bildet er tatt fra ferga på veien til Ålesund i 2009




Eller man kan leke med bokstaver ved hjelp av http://metaatem.net/words/
Resultatet er her:
letter L E letter Candy M letter E d16mex letter B letter I Cast Iron Capital Letter L (North Scituate, RI) Educational Brick Letter D E R

søndag 6. desember 2009

Ting 14 : iGoogle

Nå har jeg lekt meg litt med iGoogle. Laget min personlige side, la inn moduler og skrev ned en huskeliste og noen oppgaver for kommende uke. De modulene som jeg valgte er:



                                  En kjekk ukeplannlegger.






Widget som lar deg å samle dine Google tjenester på et sted


En egen modul "Nedtelling". Fremgangsmåte til å lage egen widget: Legg til ting  → Opprett din egen modul → Prøv nå
→ Nedtelling



Andre moduler som finnes på min startside er:
  • Smiley of the Moment
  • Wise Widget
  • Nyheter
Som tema valgte jeg "Winter Village". En fin juleheader som dessverre ødelegges av "Google søke - vinduet"!!!


Startsiden min er stortsett ment som " en prøveside". Det er godt å kjenne til muligheter hvis man bestemmer seg senere for å lage en ordentlig startside.





fredag 4. desember 2009

Ting 13: Rollyo - tålmodighetsprøve :(

Det dukker opp flere og flere søkemotorer på nettet. De søkemotorene som jeg bruker oftest  både til mine private søk og referanser på jobben er: kvasir, google, yahoo og answers. Stortsett var jeg fornøyd med de motorene. Søkemotoren Rollyo var til nå ukjent for meg. Først kikket jeg på de 3 forhånsdefinerte søkene som kursoppgaven  foreslo. De er samlet på siden:  Bibliotek Rollyo NO. Siden opplyser hvem er det som står bak denne tjenesten:

"Vi er et kollektiv av norske bibliotekarer som sammen lager og bruker Rollyoer for å forbedre tjenestene til brukerne våre. Initiativtaker Anders Ericson kan kontaktes på frilanders(a)gmail.com"

Denne bibliotekargruppa  laget  searchrolls for miljøvern, luftfart, politiske partier, skandwikipedia og leksikon. Det så lovende ut og først kikket jeg på Biblio Miljøvern.






Her fikk jeg 2270 treff på søkeord "global oppvarming". Det var ikke imponerende med tanke på 18300 treff på det samme søkeordet som jeg fikk på "kvasir".








Så gikk jeg på siden til Biblio Skandwikipedia. Denne searchrollen søker i Wikipedia'ene fra Norge, Sverige og Danmark. Her søkte jeg på "eide kommune" og fikk 48 treff. Det er en fin søkemotor hvis man ønsker å begrense søket sitt kun til "Wikipedia". Tenkte det var en god idee å legge inn siden til mine faglenker på Del.icio.us :)
Den tredje tjenesten som jeg kikket på var "e-Books"






Her søkte jeg på "Norske folkeeventyr" av Asbjørnsen og fikk 2 treff. Det første treffet linket meg til Projekt Runeberg. Full klaff!
Jeg sjekket det samme på Kvasir og Projekt Runeberg dukket opp som 7. valg. De første 6 velgene var irrelevante til mitt søk.







Det er mye som er greit når man søker på Royllo, men søkemotoren er ustabil og treg,  slik opplevde jeg Rollyo på arbeids pc-en min. Det er en stor minus når man trenger en rask tilgang til informasjon. Min konklusjon er: jeg skal holde meg til mine "gamle" søkemotorer som jeg er fornøyd med.

Etter oppdagelsesturen  opprettet jeg en konto på Rollyo for å prøve å lage egen søkemotor. Det begynner å bli mange kontoer på meg i løpet av kurset :).
"Forfattersøk" som tema på egen søkeroll er ikke oppfinnsom men er nyttig, for min del. Den søker i 9 internettsider. Her finnes min profil  http://www.rollyo.com/alisiam/






Nå er jeg ferdig med oppgaven,  men skal utforske Royllo grundigere i fremtiden.


tirsdag 1. desember 2009

Grooveshark, ja takk



TAKK til Bodil for hennes tips om Grooveshark. Denne siden er enkel å bruke og er gratis. Man trenger ikke en gang å registrere seg for å høre på musikk. Man kan velge blant på 6 millioner sanger i full versjon. Jeg søkte på "julesanger" og  fikk noen norske treff. Lista ble rikest da jeg søkte på "christmas carol". Siden har en "share" funksjon og man kan eksportere sine playlister til blog eller sende musikken til sine venner. Jeg testet denne funksjonnen og laget en widget med julesanger i bloggen.
På siden til Nettintro  finnes det en liten omtale av denne musikktjenesten.

Widget for M&R kursdeltakere

Ønsker du å ha vår deltakerbloggliste i form av widget i bloggen din klikk HER
Kopier html koden, åpne "Utforming", velg "Legg til en gadget", velg "HTML/JavaScript" og lim inn koden.
Widgeten laget jeg ved hjelp av http://www.dapper.net/
Lykke til!





mandag 30. november 2009

Ting 12: Delicious

  
delicious
Vil du se mine bokmerker gå til: http://delicious.com/aliciam 
Du kan også klikke på logoen,

Gjennom oppdagelsestur ble jeg kjent med  Delicious og jeg liker tjenesten.  Ser at den har mange nyttige funksjoner som kan brukes både privat og på jobben. Hjemme deler jeg en PC med mannen min. Vi har opprettet 2 kontoer for hver av oss. Vi har forkjellige interesser og dette avspeiles godt i våre bokmerker. Det er litt tungvint å logge seg av og på for å bytte bruker. Nå har jeg fått egne bokmerker på Delicius og trenger ikke lengre å logge meg av for å ha tilgang til mine sider og surfe litt på Internett.
I arbeidssammenheng brukte jeg Delicious til å lage en bokmerkesamling som jeg kalte "Eide biblioteks faglenker". Denne bokmerkesamlingen kan hjelpe meg i referansearbed, og den kan også legges ut som en link på hjemmesiden til Eide bibliotek. Det fine med Delicious er at man kan abonnere på tagger og bokmerker. Man kan også dele bokmerker med andre.
En annen artig ting er en mulighet for å lage sin egen widget. Jeg har laget egen widget for Delicious fagbokmerker som vises øverst til venstre i bloggen. Jeg likte så godt denne widgeten at jeg lagde en widget til. Den heter "Nyhetslista" og finnes rett under Delicious widgeten