søndag 12. desember 2010

Bli din egen detektiv

Eide bibliotek har kjøpt inn den siste boka til C. Läckberg “ Snøstorm og mandelduft”. Boken er liten på knapt 153 sider og er lettlest.
Handlingen foregår på et pensjonat på øya Valö utenfor Fjällbacka, hvor familien Liljecrona samles til slektstreff en uke før julaften. Uværet med en kraftig snøstorm resulterte i at pensjonatet ble isolert fra omverden. Spenningen bygges sakte opp når familieoverhodet Ruben blir myrdet og morderen finnes blant de samlede gjestene. Politibetjenten Martin havner i midten av hele hendelsen. For å finne gjerningsmannen er han nødt til å ta etterforskningen på egen hånd. Og her blir vi invitert til et spill. Spillet er å løse gåten: hvem av karakterene er selve drapsmannen? Trinn for trinn følger vi Martin på hans ferd mot løsningen av mordmysteriet.
Boken minnet meg litt om de gode, gammeldags klassiske kriminalhistoriene til Agatha Christie og Conan Doyle,  hvor rettferdighet og det gode seiret til slutt.
Hvis du har lyst til å slappe av med en bok i de travle førjulsdagene da kan jeg garantere at “Snøstorm og mandelduft” er en god underholdning. Applause

lørdag 20. november 2010

Creative Commons

Julen nærmer seg og mange av oss har selv lyst til å lage artige kort med vinter- og julemotiver. Da er det kjekt med et godt utvalg av bilder som kan brukes og bearbeides helt fritt og lovlig.
Mange bilder på Internett er lisensert under såkalt “CC”  Creative Commons-lisens. Innen CC finnes det forskjellige grader av lisensen: fra minst streng til strengest.  Før du begynner å lete etter bilder du har lyst til å bruke og kanskje ønsker å forandre dem etter ditt behov, les og få kjennskap til de viktigste lisenstypene:

Attribution City. Navngivelse (by). Denne lisensen lar deg kopiere og bearbeide bilde, selv kommersielt, så lenge navnet til opphavspersonen står under.


Attribution Share Alike. Navngivelse-Del på samme vilkår (by-sa). Denne lisensen lar deg bruke fritt bilde så lenge opphavspersonen er navngitt og det bearbeidete bildet beholder den same lisensen som originalen.

 Attribution No Derivatives. Navngivelse-Ingen bearbeidelse (by-nd). Denne lisensen lar deg bearbeide bilde så lenge opphavspersonen er navgitt og verket  er uendret.


Attribution Non-Commercial. Navngivelse-Ikkekommersiell (by-nc). Denne lisensen forutsetter at man forteller hvem som står bak bilde som brukes, og at bilde ikke brukes kommersielt.

Attribution Non-Commercial Share Alike. Navngivelse-Ikkekommersiell-Del på samme vilkår (by‑nc‑sa). Med denne lisensen kan man bearbeide fritt bilde så lenge opphavspersonen er navngitt, bilde brukes ikke kommersieltl og lisensen beholdes videre.
Mer informasjon om Creative Commons finnes på:  http://www.creativecommons.no/
Her er noen av de store aktørene som tilbyr fritt bruk av bilder:
Flickr - http://www.flickr.com/creativecommons/
Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
Stock xchng -  http://sxc.hu/
Morguefile - http://morguefile.com/
OpenPhoto - http://www.openphoto.net/
Stockvault - http://www.stockvault.net/

Lykke til! smile_regular

søndag 24. oktober 2010

HTML SPAN kode

Dette er et eksempel på farge endring av tekst ved bruk av "MouseOver" effekt.
Slik ser setningen i html kode:
Nå fikk ordet eksempel en grønn farge, ikke sant? Og, ikke glem å peke med mus på "eksempel"  for å se den nye fargen :-)

søndag 26. september 2010

søndag 30. mai 2010

Ut på tur …

 
I dag har det vært en fin dag. Møre og Romsdal er et flott fylke for dagligdagse mc turer. Atlanterhavsveien ligger kun 6 mil fra Molde og vi var ikke et sekund i tvil hvor vi skulle nyte ettermiddagssolen, og ikke minst den vakre utsikten mot storhavet. En liten bolle, kaffe på termos og da var turen vår helt fullkommen.

mandag 24. mai 2010

Bjørnsonåret 2010


Møre og Romsdal Fylkesbibliotek har opprettet en fin Bjørnsonblogg. Her finnes det mange nyttige linker om Bjørnsons liv og verk. Hans store og brede samfunnsengasjement gjaldt også polske kvinnearbeidere. Inge Eidsvåg nevner dette i hans tale "De gode gjerninger redder verden" ved 100-årsmarkeringen for Bjørnsons død.
Et lite utdrag fra talen:
" Da Bjørnstjerne Bjørnson i 1910 lå på dødsleiet i Paris, fikk han en dag lest høyt for seg en avisnotis om noen fattige, polske arbeiderkvinner. De hadde startet en innsamlingsaksjon til kolleger som var enda verre stilt enn dem selv. Bjørnson reagerte bjørnsonsk og sa at de måtte takkes. Han ville skrive et dikt til dem! Han rakk ikke mer enn overskriften før hånda sank ned: ”De gode gjerninger redder verden. Tilegnet de polske fabrikpiger.”
På siden : http://www.ordtak.no/index.php?fn=Bj%F8rnstjerne&en=Bj%F8rnson finnes det en samling av 91 sitater av Bjørnson.

Det er blomster på verandaen også i år

Tulipaner og påskeliljer er flotte å ha på verandaen om våren. Selv sen og kald vår i år har  ikke forhindret “de tøffe“ blomstene fra å spire og vise seg i all sin prakt.

 

 

lørdag 22. mai 2010

Hvordan brenne YouTube videoer som en DVD-film

Det er mange gode videoer tilgjenlig på "Youtube". I dag fikk jeg lyst til  å laste ned en Youtube-video  jeg liker godt, og så brenne den på en dvd plate til privat bruk. Jeg er bibliotekar, og derfor falt valget mitt på "Mr Been at the library". For å laste ned youtube-video brukte jeg et program som heter YouTube downloader. Videoen ble lasted ned i MP4- format. For å brenne videoen på en dvd plate var jeg nødt til å konvertere den til standard DVD-video i VOB-format.
Til konvertering brukte jeg Video Download Capture, et godt program laget av APOWERSOFT
Når  dette var gjort, var det bare å begynne å brenne videoen på en tom dvd plate ved hjelp av DVD Shrink

søndag 24. januar 2010

Faviconprosjekt

Det finnes mange oppskrifter på Internett hvordan får man et eget ikon ved siden av web adresselinje. Her får du steg for steg hvordan få det til, og det er ikke vanskelig.
 
Jeg synes det lille ikonet som også kalles favorittikon er ikke kun "kjekt å ha ting", men det gir et særpreg og er et slags varemerke for blogg (hjemmeside). Det tar tid å lære seg nye ting og et ønske om å få et eget favicon var nødt til å vente på seg. En søndagskveld passet godt til å sette meg inn i "faviconverden".
Arbeidet mitt foregikk i 3 etapper:
1. etappe
Jeg startet med å "designe" et favorittikon ved hjelp av Windows Paint. Man kan også bruke andre bildeprogrammer til dette, for eksempel Photoshop. Jeg laget et enkelt bilde med bokstaven "A" (for Alicias blogg):
Bildet ble lagret på skrivebordet som "favicon.gif". Man kan også lagre bildet i "jpg", "bmp" eller "png" format.
Neste steg var å konvertere bildet til «ico»-formatet, og for å få gjort dette brukte jeg en tjeneste Favorittikon fra Pics. For å bruke tjenesten trenger man ikke å registrere seg. Jeg klikket på "Bla gjennom" og fant det bildet jeg har laget.
Dernest klikket jeg på "Generer ikon" (vises på bildet til venstre) og etterpå valgte jeg: "Download favicon Package" (vises på bildet til høyre).
                                                                                             

I filnedlastingsvinduet valgte jeg "Lagre".

Filen som het "favicon_113346.zip" lagret jeg i "Mine bilder" på hardisken:

Den midterste filen var min "favicon.ico" fil. Den kopierte jeg til skrivebordet mitt (hold CTRL tast nede og dra samtidig filen til skrivebordet ditt):

Husk filen din må hete «favicon».
Nå var jeg ferdig med det første steget Happy
2. etappe
Neste steg gikk ut på å få en URL-adresse for egendefinert favicon.ico. Jeg har allerede fått en konto på Google derfor falt valget mitt på Google Nettsteder, en tjeneste hvor man kan opprette egne sider gratis. Her logget jeg meg inn med mitt Google-brukernavn og passord. Så klikket jeg på: "Opprett nytt nettsted"
 








I det nye vinduet skrev jeg navnet på det nye nettstedet mitt. Jeg kalte det for "kursblogg"












og siden fikk en nettadresse: http://sites.google.com/site/kursblogg

Den nye nettsiden min så slik ut:


 







Siden min fikk navnet "kursblogg" og her skulle jeg lagre alle mine bloggprosjekter. For faviconprosjektet opprettet jeg en underside som het "prosjekt1".
Undersiden "prosjekt1" fikk jeg ved å klikke på det vinduet til høyre «Opprett side»


           



Neste som skulle gjøres var å klikke på "Vedlegg" for å hente faviconfilen fra skrivebordet.






Slik så "prosjekt1! siden min ut med "favicon.ico" filen som vedlegg:

og den nye nettadressen utvidet seg:
 http://sites.google.com/site/kursblogg/home/prosjekt1


            
     






Den endelige URL- adressen som inkluderte "favicon.ico" filen var:



Nå ble jeg ferdig med steg nr.2 Open-mouthed

3. etappe
For å legge til faviconet inn på bloggen må man først logge seg inn på bloggen sin og velge: "Tilpass" - "Utforming" - "Rediger HTML".
Viktig: Husk å lagre en kopi av malen før du redigerer den.
I øvre delen av malen finnes det en linje:

<title> <data:blog.pageTitle/> </ title>

Under denne linjen skal man plassere koden:

<link href = "URL Adressen til ditt favicon"Rel ="shortcut icon"type =" image / vnd.microsoft.icon "/>

URL adressen til mitt favicon er:




og derfor ser koden min slik ut:
helekoden




Til slutt 2 ekstra tips:
  • Legg bloggsiden din til favoritter
  • Slett alle midlertidige filer fra nettleseren din
Lykke til!Smilesmile_teeth

fredag 8. januar 2010

Ting 23: Oppsummering

Vel, da har vi kommet til slutten av kursetsmile. For 10 uker siden var jeg stolt av mitt første blogginnlegg og i dag er jeg like stolt av å gjennomføre den krevende læringsprosessen. Kursopplegget basert på selvstudium forlangte selvdisiplin, systematikk og masse tid. Selv om vi kunne  bestemme eget undervisningstempo, så føltes det som "et kappløp med tiden» og  dagene ble altfor korte. Travle førjulsdager får vel ta sin del av denne følelsen.

Har dette programmet hatt noen innvirkning på deg og dine læringsmål. Har du fått lyst til å lære mer?
Jeg ble klar over at Web 2.0 er dynamisk med stadig nye aspekter som dukker opp og at vår kunnskap ikke er  endelig. Det som vi fikk var et innblikk i de mulighetene som finnes innen web 2.0, og har fått forståelse for hvor viktig det er å holde seg oppdatert med Internett tjenester.  Vi har opplevd at noen nettsider var "døde" og lot seg ikke åpne og dette er nok en bekreftelse på hvor raskt datateknologien utvikles og endres.
Takket vare kurset ble jeg også mer komfortabel med mange nye applikasjoner, og etter hvert vil jeg nok finne ut hvordan lærommen kan utnyttes i mitt arbeide for å få et mye mer ressurssterkt bibliotek.
Applikasjoner som Mashup, Rollyo, Del.icio.us vekket min interesse og jeg fikk lyst til å bli bedre kjent med de tjenestene.

Når det gjelder spørsmål om hva ble min favoritt "23 ting" er svaret: blogging og Flickr. De 2 webtjenestene kommer jeg til å bruke ofte.  Blogging er en fin måte å dokumentere alt som man har utforsket og taggene hjelper å finne frem til det man ønsker å friske opp. 

Er det noe som har overrasket deg i løpet av kurset, noe du synes var spesielt nyttig å lære?
Faktisk alt var nyttig å lære synes jeg. Det som overrasket meg var at mange Ting var svært underholdende og artige å drive med. Da tenker jeg spesielt på Second Life, Youtube, Bighugelabs.

Forslag til forbedringer av kursopplegget?
Selve kursopplegget fungerte godt for meg men jeg hadde ønsket meg noen ekstra foredrag innimellom som kunne gjøre det enklere og raskere å sette seg inn i Ting. Likte godt Borghilds foredrag om Wiki.

Andre tjenester du hadde ønsket å ha med i opplegget?
Kurset har dekket de fleste av av web 2.0 tjenester, tror jeg. Jeg savnet Windows Live som også tilbyr mange Web 2.0 applikasjoner. I løpet av kurset skrev jeg flere av mine blogginnlegg i Windows Writer og likte denne tjenesten. Derfor vil jeg lese mer om de andre programmene til Windows Live og kanskje blir dette ting 24Thinking?

Dersom et nytt kurs ble tilbudt, ville du da ha ønsket å delta?
Absolutt ja:) Kurset var lærerikt og har oppfylt mine forventningerApplause

onsdag 6. januar 2010

Ting22: Bibliotek 2.0

Jeg er alene fra Eide bibliotek og det er ikke mange som jeg kan diskutere med om "23 ting" og strategier for mitt bibliotek. I tillegg arbeider jeg på et lite bibliotek meg knappe 0,8 årsverk så for biblioteket vårt vil den digitale utvikling ta formodentlig noe lengre tid. Det fine med kurset var at jeg har fått et innblikk i de mulighetene som finnes på nettet og fant ut at det er mye av de "23 tingene" som kunne brukes selv i et bibliotek med små resusser. Her ser jeg spesiellt en potensiale for bedre markedsføring av bibliotektjenester, en markedsføring som rettes mot den nye såkalte, - "milleniunsgenerasjonen".


Jeg tror det lønner seg å ikke gape for høyt menn å prøve ut noen nye ting som jeg klarer å følge opp.



1. Hva kan bibliotek 2.0-tjenester hjelpe oss med å oppnå som vi ikke oppnår i dag?

For mange bibliotekbrukere er internett en naturlig del av deres hverdag hvor ting kan ordnes hjemmefra og de forventer at det blir enkelt å finne frem til det lokale nettbiblioteket og helst å få en direkte kontakt med biblioteket. Her er noen eksempler på hvordan web 2.0 applikasjoner kunne generelt brukes for å synligjøre et lokalt bibliotek på weben:

# Bibliotekblogg og RSS: et sted hvor bibliotekets lesere kan komme med inspill, kommentarer, lesetips. Her kan biblioteket legge ut bok nyhetslister i form av widgeten og med med rss-feed som bloggets lesere kan abonnere på.
Jeg har laget en slik feed for Eide bibliotek: abonner på denne feeden. Widgeten kan sees på bloggen min. Låneren slipper å sjekke bibliotekets nettsted daglig for å få med seg boknyheter.
Jeg har kikket på noen bibliotekblogger og ser at mange innlegg er uten kommentarer. Selv om de bloggene virker som enveiskommunikasjon har jeg en stor tro på denne nettbaserte kommunikasjonen mellom bruker og bibliotek. Alle nye teknologier trenger tid før de er tatt i bruk av de fleste og kanskje burde vi ikke forvente en “straksbrukerdeltakelse”. Jeg likte godt bibliotekbloggen til Breivangbibliotek. Eide bibliotek gjorde også et skritt på veien til bibliotek 2.0. Vår nettkatalog tilbyr en "Megafon" tjeneste hvor lånere selv kan skrive anmeldelser av bibliotekets titler og lese andres anmeldelser.
# Direktemeldinger - en rask form for kommunisering mellom bibliotek og brukere. Her er det mange tilgjengelige onlinetjenester, f.ek. Meebo, Skype, GTalk, MSN. Slik samtalemulighet krever tilgjenlighet, tid og forutsetter at den du kommuniserer med er oppkoblet samtidig med deg.
# Facebook hvor biblioteks brukere og bibliotekarer fra det lokale folkebiblioteket kan opprette en egen lokal gruppe. Dette krever tid og mye aktivitet fra begge parter for å holde "liv" i gruppen.
# YouTube - video presentasjon av bibliotektjenester - kanskje kan lages ved hjelp av elever fra filmlinjen ved den lokale skolen?
# Egendefinerte Rollyoer som hjelper i referansespørsmål kan legges ut på  hjemmesiden/ bloggsiden til biblioteket.. Et artig menn tidskrevende supplement til "vanlige referanselenker"
# Ved hjelp av Zoho Show kan man lage enkle lysbildebruksanvisninger til webbasert brukeropplæring, f.eks.: «Websøk i biblioteksbasen", "Bruk av 23 ting" osv.
# Dele ut bilder av biblioteket og biblioteks aktiviteter på Flickr.
# Mange kommuner legger ut på nettet lokalhistoriske bilder og i det tilfellet kunne Mashup verktøyet brukes til å presentere lokalhistorie på en artig og interessant måte hvor Google maps kombineres med lokalhistoriske bilder og biblioteksdata om lokale steder. På siden til Biblioteklaboratoriet kan man lese om "Bygdebøker på kart" prosjektet.

2. Hvilke oppgaver er vi villige til å nedprioritere for å nå mål som handler om nye 2.0 tjenester?
Det er et vanskelig spørsmål. Jeg kan kun svare for min del. Ikke hele bibliotekets boksamling er ennå lagt inn i nettbasertkatalog og derfor tar katalogiseringsjobben mest av arbeidstiden min. Når denne oppgaven er utført skal mine arbeidsoppgaver endre seg og jeg får en mulighet og tid til å satse på bedre markedsføring av biblioteket ved hjelp av de nye verktøyene.

3. Hva slags 2.0 kompetanse Brukeren kan forvente at vi som bibliotekansatte har, og hvordan skal vi gjennomføre en slik kompetanseheving?
"Lov om folkebibliotek" sier at den vigtigste oppgaven biblioteket har er å formidle informasjon. Datautviklingen skjer veldig rask og vi får mer og mer krevende brukere som forventer at også bibliotekarer følger den digitale utviklingen. Web 2.0-teknologier skal hjelper oss å formidle informasjonen til de nye nettbrukerne. Jeg har vært bibliotekar i over 20 år og øking av min kompetanse var en naturlig del av yrket mitt. Slike kurs som dette ga meg mer kunnskap og en større selvtillit i møte med brukere.

lørdag 2. januar 2010

Ting21: SEOmoz og WEB 2.0 Awards

Forkortelsen "SEO" står for "Search Engine Optimizer" på norsk søkemotoroptimalisering (kilde: Wikipedia).
En av de ressursene som selskapet SEOmoz tilbyr er nettop hjelp med nettstedets optimalisering for å få mer trafikk til nettstedet og gjøre det mer synlig på internett. I Norge er det bl.a. Qualite" som kommer med lignende tjeneste.
Det var interessant å teste siden til Eide biblioteks webkatalog ved bruk av "Linkscape" verktøyet til SEOmoz. Har du også lyst til å sjekke populariteten til siden som du lurer på klikk på Linkscape, skriv url adressen til siden og rapporten dukker opp.
Slik ser rapporten for Eide bbliotek:



Jeg håper på at resultatet for vårt bibliotek blir bedre enn det mozRank viser etter at både Samsøk for Møre og Romsdal fylke og bedre "2.0 markedsføring"for Eide bibliotek kommer for fullt.

Det var litt på sidelinjen av hovedoppgaven WEB 2.0 Awards 2008 utført av SEOmoz.
I kåringen ble det vurdert over 300 webapplikasjoner i 41 kategorier. Det er veldig mange sider å kikke på derfor valgte jeg å se kun på noen vinnere som var ukjente for meg og som kunne brukes i mitt arbeid.
I kategori "Bookmarking" var det del.icio.us som vant, en av mine favoritter smile.
På andre plass kom Stumbleupon. Jeg "stumblet" litt på siden uten å opprette konto. Fikk over 500 henvisninger til "Stephanie Meyers", som var et av mine søkeord. Foreløpig legger jeg tjenesten inn til mine delicious favoritter for å se nærmere på senere.

I "Book" kategori var det Lulu applikasjonen som vant. Jeg så på velkomst-demo til "Lulu" og forsto at tjenesten var mest rettet mot de som har lyst til å "produsere" sin egen bok, cd plate, eller lage en artig familiekalender.  En av Lulus kunder sier "Lulu certainly isn’t foolproof and is, in my opinion, fairly expensive but it does the job and it does it well." Dette kan man lese på siden til Kentechtips hvor han detaljert forteller om tjenestens gode og mindre gode egenskaper.

"Collaborative Writing and Word Processing" kategori utkåret "Google docs" til vinner. Jeg foretrekker å skrive mine dokummenter ved hjelp av Zoho Writer som er artigere å jobbe med, synes jeg. "Zoho Writer" ble også en av vinnerne og ble plassert som nr.2 i kategori: "Organisasjon".  

"Questions and Advice" kategori : 1.plass gikk til Yahoo! Answers. Det er sjelden jeg bruker Yahoo som søkemotor i referansespørsmål. Men ser absolutt en nytteverdi av denne tjenesten i tilfelle man ønsker å få svar på generelle spørsmål. Jeg ble fristet til å spøre: "What do you think of becoming a librarien?" Blant mange svar likte jeg dette: 
"It's an excellent career choice. Librarians have to know much more than how to shelve books -- today's librarians have to be experts in a half dozen fields, including marketing, to encourage people to make better use of their libraries..."

Til slutt har jeg lyst til å kåre 3 applikasjoner valgt av 23 ting fra vårt kurs, hvor den sosiale aspekten er viktigst i min vurdering:



      




og utnevnelser går til "You Tube" og "Flickr"laughing.